tisdag, maj 14, 2013

Lync telefoni och Office 365

När Lync Server 2013 lanserades i höstas introducerades (även om det nämnts tidigare) konceptet “Hybrid” vilket innebär att en organisation kan ha en Lync-miljö som spänner över både on-prem och molnet (i det här fallet Office 365) och samtidigt använda samma SIP domäner i resp. lösning.

Samtidigt introducerades konceptet Hybrid Voice vilket betyder att en användare som ligger “i molnet” kan få sin telefoni i Lync genom att nyttja infrastrukturen on-premises för tillgång till det publika telefonnätet (PSTN). Den här modellen bygger på att man alltså har en full implementation av Lync on-premises med PSTN Gateways eller SIP Trunkstjänster, Mediation Servers, Front-End servers och Edge servrar. För många organisationer där beslutet att gå till molnet baserades på att man skulle spara pengar på att inte ha så mycket egen infrastruktur är den här lösningen väldigt tveksam…

Därför har man nu omvärderat sin syn på Lync i molnet och helt enkelt skrotat den här formen av Hybrid Voice! Så från och med den här veckan så är Hybrid Voice ett icke supportat scenario! I praktiken betyder det följande:

  • En kund kan leva i en Hybridmodell med vissa användare på lokala servrar och andra i molnet. MEN, om en användare ska använda Enterprise Voice (telefoni) funktionalitet så ska han/hon/hen/det vara placerad på en on-premises server.
  • En användare utan behov av telefoni som “bara” använder Lync för IM och möten kan ligga i molnet (Office 365) och fortfarande dela SIP domän med sina kollegor som har sina konton på en lokal server.

Det här är absolut inte ett sätt att kasta in handduken för Lync och telefoni i Office 365 utan snarare ett sätt att stoppa folk från att gå in på en dålig väg som kan bli dyr och komplex. Lync-teamet har “commitat” sig till att introducera telefoni i Office 365 inom ca 15månader och vi kan förvänta oss att inom de närmaste månaderna få se andra lösningar för att åstadkomma det på ett enklare och “renare” sätt.

Inga kommentarer: