tisdag, maj 25, 2010

Live Meeting om Communications Server "14"

Den 22:a juni kommer jag och Christer Olsson köra ett lunchseminarie via Live Meeting om Communications Server ”14”. Givetvis är det gratis. Anmäl dig, ta med dig lunchlåda och ett par sköna hörlurar!



Svininfluensa, snökaos, isländska askmoln, vinterkräksjuka, lågkonjunktur och ett modernt miljötänk har nog fått de flesta av oss att fundera på att vi måste se över våra sätt kommunikationsmetoder för att bli effektivare i vår kommunikation inom företaget samt mot våra partners och kunder. Aldrig förr har väl behovet av en modern platform för Unified Communication känts mer angeläget.



I uppföljaren till Office Communications Server 2007 R2 droppar man ordet ”Office” och kallar nu rätt och slätt produkten Communications Server (TBD). Men det nya namnet är långt ifrån den stora nyheten! Under en lunch berättar och visar Martin Lidholm (MVP Communications Server – Lidholm & Co) och Christer Olsson (TSP Unified Communication – Microsoft) om nyheterna och förbättringarna som kommer. Vi kommer titta både på användarupplevelsen samt vad som hänt ur ett tekniskt perspektiv.


onsdag, maj 19, 2010

AndrOCS - OCS app för Android på gång

Efter att man snackat ganska länge om Android innan det hände något så trodde jag ett tag att Android skulle lyckas lika bra som Linux som desktop OS på företagen. Men aj så fel jag hadde! Faktum är att Android nu paserat Windows Phone i försäljningen och numera är den 4:e största platformen för Smartphones enligt Gartner. Nokia är i särklass störst, men jag skulle bli väldigt förvånad om dom skulle lyckas behålla den ledningen på sikt (nästan så säker att jag skulle kunna lova att springa Marathon i Kalle-Kanin dräkt om dom lyckas hålla sig kvar på tronen över tid).

Och nu är det på gång en OCS/Communicator App för Android. App:en kallas AndrOCS och är än så länge inte klar, men lite mockups kan skådas här: http://www.widgetmedia.net/  Det ser snyggt ut! Håller tummarna för att den levererar lika bra när det blir dags.

tisdag, maj 18, 2010

Hotmail is the shit!

När man skaffade sitt första Hotmailkonto någongång straxt efter kritaperioden anade man nog aldrig att det då rätt modesta freemail systemet skulle erbjuda större mailboxar gratis än vad de flesta företag gör för sina anställda. I sommar när nästa version av Hotmail (Windows Live Wave 4) släpps så kommer man gå hela vägen och slopa quotor helt och hållet. Nu blir det tuffare än någonsin att förklara för användarna på företaget varför man behöver sätta snåla begränsningar på företagets mailserver när Hotmail inte har någon alls och dessutom erbjuder det gratis...

Hotmail får ett gäng nya intressanta funktioner. Bland annat inför man Conversation Views där konversationer underhålls i trådar precis som i Gmail och som man även gjort i Exchange 2010 och Outlook 2010. Maxgränsen för bilagor höjs till 50MB för enstaka filer och man kommer ha en del intressanta funktioner för att ladda upp större mängder bilder till sin Skydrive på ett enkelt sätt genom att maila in dom.

Dessutom lägger man in stöd för ActiveSync så att man nu kan synka alla mobila enheter med ActiveSync stöd (Windows Phone, iPhone, Android, Symbian mfl.) direkt mot Hotmail på samma sätt som man idag kan mot Exchange.

Om du vill se mer om vad som kommer i Wave 4 så har Microsoft en bra film här, och Paul Thurott har på sin site Supersite for Windows en väldigt ambitiös review.

Microsoft Response Point läggs ner

Response Point från Microsoft är en IP baserad PBX för mindre företag som sålts i USA sen 2007. Lösningen har sålts i samarbete med hårdvarupartners som D-Link och Aastra och siktade in sig på segmentet upp till 50 användare. För att vara en traditionell PBX med vanliga bordstelefoner var den ganska intressant eftersom enkelheten i lösningen gjorde att man lätt kunde komma igång utan att vara mästare på telefoni. Microsoft har nu valt att lägga ner hela satsningen på Response Point och slutar efter sommaren att utveckla systemet vidare. Beslutet känns rätt, för en fristående lösning med traditionella bordstelefoner känns inte så hett längre. Dessutom passar den rätt dåligt ihop med Microsofts övriga strategier kring telefoni. I ett bloginlägg berättar man om beslutet och nämner att vidare utveckling av telefoni sker inom Unified Communication familjen. Jag tror inte att små företag i segmentet <50 användare ska ha en egen Office Communications Server heller utan snarare försöka köpa sånt som en tjänst. Men klart är att framtidens telefoni inte kommer vara en fristående bordstelefon. Jag vill ha ETT nummer som ringer på min mobil och i min Softphone så jag kan svara i den enheten som passar bäst i den situation jag befinner mig i just då.

En annan Microsoft produkt som bara finns i USA just nu som jag däremot gärna ser kommer till Sverige är KIN! En social mobil i det lägre pris-segmentet som framförallt vänder sig till yngre. Även om den saknar mycket av det jag behöver i en mobil får jag ett stort ha-begär när jag ser den.

torsdag, maj 13, 2010

Mina favoriter i Outlook 2010



Igår lanserades Office 2010 officiellt även om partners, volymlicenskunder och TechNet Plus prenumeranter haft tillgång till den sen i slutet på April. Jag gillar verkligen vad man gjort med Office 2010! Men för mig är Outlook den viktigaste komponenten och jag tänkte därför lista mina favoriter. Här kommer ett gäng utan inbördes rangordning


· Möjlighet att mappa upp mailboxar från olika Exchange organisationer i samma profil. Äntligen kan vi ha en Outlook profil med mailboxar från olika organisationer. Detta kan vara användbart för oss tekniker som driftar flera Exchange organisationer, men även för användare som behöver access till resursbrevlådor i en annan miljö, eller när ex. en chef och assistent sitter i olika miljöer.


· Cached Mode på resursbrevlådor. I Outlook 2010 kan vi få även uppmappade resursbrevlådor etc. att ”cachas”. Det här är framförallt användbart i fall där man sitter med dålig förbindelse mot sin Exchange server och jobbar mot flera mailboxar. Dessa uppmappade mailboxar har tidigare alltid varit online, vilket i vissa fall kan vara plågsamt.


· The Ribbon. Jag vet att många fortfarande inte vant sig vid ”the Ribbon”, menysystemet med större knappar som ersätter gamla drop down menyer, men jag älskar det. Dessutom tror jag att en användare som inte har det gamla sättet i bagaget mycket fortare lär sig verktygen. Och eftersom konkurenterna går samma väg kan det ju inte ha varit så dåligt... I Office 2010 applikationerna har man bytt ut ”Bubblan” i övre vänstra hörnet med en flik man kallar Backstage. Backstage-området ger en tydligare vy över saker som tidigare gjorts på Filemenyn, men även saker som applikationsinställningar m.m,


· Conversation Views är funktionen där alla meddelanden i en tråd grupperas ihop så att det blir lätt att följa. Detta innefattar alla meddelanden som skickats, även det som ligger i min ”Skickat mapp”. När vi kör Exchange 2010 baseras konversationer på ett Conversation ID som ser till att konversationerna verkligen hör ihop. Med äldre versioner av Exchange baseras det istället på meddelandets subject vilket inte fungerar fullt så väl.


· Kontaktkort med bilder. I min förra blogpost skrev jag om bilder i kontakter. Att få en bild på varje person i Globala Adresslistan är en av mina favoriter. Kontaktkorten är dessutom en genväg till mer information om användaren, men även för att snabbt kunna ringa upp, skicka ett snabbmeddelande etc. Bilderna lagras i Active Directory i atributet thumbnailPhoto. Bilderna kommer inte ligga i en Offline Address Book fil, utan kommer länkas in när ni öppnar ett kontaktkort.


· Äntligen x64! Office 2010 finns nu som en riktig x64 applikation. Det har kännts lite trisst att insallera ett 64-bitars OS och fortfarande köra en av de mest centrala applikationerna i WOW. Dock kommer det att ställa till det lite initialt eftersom många Outlook Add-ins fortfarande bara är x86 applikationer. Men vi är på rätt väg!


Utöver dessa funktioner uppskattar jag hur man gjort uppgraderingen till Office 2010. När jag uppgraderade min maskin valde jag att avinstallera Office 2007 x86 och sen nyinstallera Office 2010 x64. Jag bävade lite för att behöva synka ner min 4GB tunga mailbox på nytt eftersom jag satt på en rätt dålig lina just då. Men de slapp jag, för Outlook hittade den gamla OST filen, sa att han ville konvertera den vilket gick rätt snabbt, och sen var de bara at köra vidare. Detta är extremt viktigt i en distribuerad miljö.

tisdag, maj 11, 2010

Bilder i Communicator & Office 2010



Gemensamt för alla applikationer i Office 2010 familjen är att man har skapat ett nytt kontaktkort som syns när man hovrar över ett namn etc. I det nya kontaktkortet har bilder blivit en central del. Det är ju kanon om man jobbar i en större organisation eller om man är inne som konsult i ett projekt en period för att snabbt kunna få ett ansikte på människor man får mail ifrån eller hör talas om. Hur många gånger har man inte fått en aha upplevelse när personen man mailat med visar sig vara personen man åkt hiss med ett par månader.

Det nya kontaktkortet finns i Outlook 2010 och alla nya Office applikationer, Sharepoint 2010 nya Office Communicator som blir en del i nya Communications Server "14". I nya Communicator klienten har man till och med använt bilderna som en del i din buddylist för att enkelt kunna se vem som är vem.
Bilderna kan lagras i Sharepoint 2010 eller direkt i AD. På Exchange teamets blog skrevs det för ett par veckor sedan en artikel om hur man laddar upp en bild i AD med Powershell. Bilden kommer att lagras i attributet thumbnailPhoto. Filen ska vara en jpeg och får max väga 10KB.

Från en maskin med Exchange Management Shell kan du ex. köra: import-recipientdataproperty martin -picture -filedata ([byte[]]$(get-content -path c:\temp\martin.jpg" -encoding byte -readcount 0))

Utöver detta måste du också se till att attributet replikeras till GC´s.
Om man vill göra det lite enklare för sig eller kanske delegera ut uppgiften till någon utan Powershell kunskaper så har företaget Exclaimer sen ganska länge ett verktyg som heter Ad Pictures som kan vara intressant.

Den här möjligheten har funnits i Active Directory sen det dök upp i Windows 2000, men fram till nu har nog många rynkat på näsan kring tanken att lagra bilder i ett attribut. Men idag då allt från bandbredd till hårdvara blivit betydligt kraftfullare är det nog inget större problem i de flesta svenska organisationer (det här lär jag få äta upp när jag pratar med mina AD-vänner...)

En utmaning som lär ta lite tid är att börja samla bilder på alla medarbetare. Dessutom gäller det att hitta ett bra verktyg som kan komprimera ner bilderna i rätt storlek, och gärna i batch… Om någon har ett förslag på ett bra verktyg så är jag nyfiken på att höra! Att få ner en normalstor bild med ex. Office Picture Manager var lättare sagt en gjort. Jag gav upp och bytte bild.