onsdag, oktober 22, 2008

Snart bara en vecka kvar till TechED i Barcelona

Om en vecka börjarTechED för IT-Pro´s i Barcelona (utvecklarna kommer åker dit redan nästa vecka). I år är det faktiskt inte fullbokat ännu, så har du inte bokat är det inte för sent. Det finns faktiskt t.o.m. billiga flygbiljetter kvar. För min del är det framförallt OCS R2 som lockar, men det kommer även pratas en hel del om Windows Server 2008 R2 och nya ISA servern. Men TechEd´s stora tjusning liger inte bara i seminarierna. Det är en fantastisk chans att träffa folk knyta kontakter. Det lät rätt klyschigt... men här träffar man många av dom som man under året bara mailar med och alltid misslyckas med att träffa hemma.


Jag har lovat att skriva lite under varje dag, men mitt första TechEd tips kommer redan här... När ni bokar hotell till konferensen, kika gärna på vad TechEd-siten hittat för hotell, men boka dom på ngn av de stora hotellboknings-siterna. Jag brukar använda http://www.onhotels.com/ (f.d. HotelsRus). $ att spara!

onsdag, oktober 15, 2008

Office Communications Server 2007 R2

I Januari -09 är det dags för Office Communications Server 2007 att bli lite upphottad till en R2:a. R2 erbjuder två funktioner som får mig att jubla.

Möjlighet att ringa in till Live Meeting
Live Meeting är ju en grym lösning till olika typen av möten. Men det finns en liten hake som sätter lite käppar i julen. Man kan ju tyvärr inte förvänta sig att alla som behöver vara med i mötet sitter vid en dator... I R2 kommer man kunna installera en egen konferensbrygga som gör det möjligt att ringa in till ett Live Meeting från en vanlig telefon. Jag hoppas detta är början till slutet för sjukt dyra och omoderna telefonkonferenser som teleoperatörer mm. erbjuder idag.

SIP Trunking
SIP Trunking är ett uttryck som faktiskt kan betyda lite olika saker, men det som dom flesta tänker på är att istället för att ha traditionella telefonabonmang och telefonväxlar köra VoIP mot en leverantör som därefter routar trafiken till PSTN eller fortsätter som VoIP till den vi ringer upp. Idag stöds inte den här tekniken rakt av utan kräver lite extra prylar. I R2 får vi stöd för det här från början. Det är riktigt bra framförallt för företag som inte har någonting idag men vill få in telefonin i sin OCS miljö

Förutom dessa två tillskott kommer R2 också få in en viss telefonist-funktionalitet där ex. en receptionist via en klientprogramvara kan styra och hantera inkommande samtal. Detta kommer förståss dra nytta av den precense information som OCS redan erbjuder. Om den är tillräckligt avancerad för att täcka alla behov en telefonist har idag är svrt att säga nu. R2 kommer också få in stöd för 64-bit OS vilket är bra. Det bör ge lite extra energi till maskinerna för att hantera större LiveMeetings med många ljud och videoströmmar.

Visst är det härligt att vara tekniker?!!! I dessa lite skakiga tider vet ju iaf. vi att framtiden är ljus!